expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Pages

Tuesday, March 22, 2011

Tragedi Menyedihkan Bila Al-Quran Dibakar di US


Satu naskhah al-Quran dibakar di sebuah gereja kecil di Florida semalam selepas kitab suci Islam itu didakwa 'bersalah' atas kesalahan jenayah.

Dalam kejadian itu, paderi Wayne Sapp membakar al-Quran tersebut sebagai 'hukuman' apabila kitab suci itu 'disabit kesalahan' atas pertuduhan jenayah selepas satu 'perbicaraan' diadakan.

Kejadian tersebut disaksikan paderi kontroversi Terry Jones, yang sebelum ini dikecam berhubung hasratnya membakar al-Quran semasa ulang tahun serangan 11 September 2001.

Satu barisan juri mengadakan perbincangan selama lapan minit sebelum al-Quran itu dibakar.
Kitab suci itu direndam selama sejam di dalam minyak tanah dan diletak di atas dulang logam di bahagian tengah gereja sebelum Sapp membakarnya menggunakan pemetik api.

Al-Quran itu terbakar selama 10 minit sementara beberapa orang yang berada di tempat kejadian turut mengambil gambar.

Jones berkata, dia telah memberi peluang kepada dunia Islam supaya mempertahankan kitab suci itu, tetapi tidak menerima sebagai reaksi.

Kejadian penghinaan terbaru terhadap Islam semalam dibuka kepada orang ramai, tetapi hanya kurang 30 orang hadir.

“Penganut agama itu pada saya seperti raksasa. Saya benci mereka. Ini adalah pengalaman sekali seumur hidup,” katanya. Jones menganggap majlis itu berjaya. 

Wayne Sapp

1 comment :

  1. bila kitab Al-Quran kena bakar , kena hina , sape pun tak bangkit pertahankan . bila Islam tercuit dorang sikit jer , satu dunia nak heboh . DAH MUAK .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...