expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Pages

Saturday, April 6, 2013

Ikan Tanpa Hemoglobin Ditemui di Jepun

Seekor ikan yang hidup di kawasan Lautan Antartik yang sejuk didapati tidak mempunyai hemoglobin, kata beberapa penyelidik.


Hemoglobin merupakan protein yang terdapat pada haiwan-haiwan bertulang dan menjadikan darah berwarna merah. Ia juga merupakan agen yang membawa oksigen di sekitar badan.

Dua ekor ikan itu dipamerkan di dalam akuarium di Tokyo Sea Life Park.

"Kami mempunyai ikan jantan dan betina yang telah bertelur pada Januari lalu," kata seorang pakar pendidikan di Tokyo Sea Life Park, Satoshi Tada.

Ikan ais tersebut dipamerkan selepas pihak akuarium itu mengetahui bahawa kapal-kapal nelayan syarikat Nippon Suisan Kaisha Ltd., berjaya menangkap ikan tersebut hidup-hidup pada tahun 2011.

"Kami meminta pihak Nippon Suisan untuk bekerjasama bagi membawa ikan tersebut ke Jepun," kata seorang kakitangan di akuarium itu, Naoaki Kawahara.

Beberapa penyelidik percaya ikan itu boleh hidup tanpa hemoglobin kerana ia mempunyai jantung yang besar dan menggunakan plasma darah untuk menyebarkan oksigen ke seluruh badannya. Kulit ikan itu juga mampu menyerap oksigen.

Ikan tersebut ditemui di dalam Lautan Antartik pada kedalaman sehingga satu kilometer.No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...